Onze COO in de board FBA Nederland

Garanti BBVA International is trots om te melden dat haar COO, Marco Witteveen, toegetreden is tot de board van de FBA in Nederland (Foreign Bankers Association). De FBA is de samenwerkingsorganisatie van buitenlandse banken die in Nederland actief zijn.

 

Marco Witteveen is binnen Garanti BBVA International verantwoordelijk voor IT, de digitalisering en automatisering van de bankoperatie en het betalingsverkeer, en de administratieve verwerking. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de security van de informatie, waarbij de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit altijd gegarandeerd moeten zijn. De benoeming van Marco binnen de board van FBA was in dat opzicht een voor de hand liggende.

 

Bij een wisseling van het FBA-bestuur werd ik voorgesteld aan het zittende bestuur. En die zagen mijn expertise en ervaring als welkome toevoeging. Mijn specialisme in digitalisering, IT, security, DORA en alles, dat was een wenselijke aanvulling. Zodat er ook op dat gebied goede events georganiseerd zouden kunnen worden.

 

Taak van de FBA is om de buitenlandse bankkantoren hier in Nederland wegwijs te maken en te helpen. Als het om het Nederlandse business klimaat gaat maar ook qua wetgeving. Alle bankkantoren moeten voldoen aan de wetgeving die we hier in Nederland en in Europa met elkaar hebben afgesproken. FBA informeert de aangesloten banken via bijeenkomsten, informatiesessies en events. Een belangrijk netwerk om bij te praten en uit te leggen hoe het in de praktijk werkt in de Nederlandse markt. Onder meer kennismaken met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

 

Samen met KPMG organiseerden we bijvoorbeeld een DORA event – Digital Operational Resilience Act. Binnen de bancaire wereld in de EU moet dit geïmplementeerd worden. Dat is best zwaar. We helpen als FBA onze leden met wat dit inhoudt voor hun bank. Die hebben het hoofdkantoor buiten Europa waar men niet altijd helemaal op de hoogte is van wat we in Europa – en Nederland in het bijzonder – aan het doen zijn. En wat wij met cybersecurity verder willen doen en de operationele resilience. Hoe voorkom je hacking? Hoe ga je met incidenten om? Hoe ga je dat met de partijen waar je mee samenwerkt testen? Wij helpen ze hiermee. Onze leden zijn dan in staat hun hoofdkantoor van de juiste en praktische informatie te voorzien.”

 

We geven ook opleidingen. Onder meer KYC (Know Your Customer) opleidingen. Dus, hoe moet je binnen de reguleringen of binnen de regelgeving in Europa een klant onboarden? Wat komt daarvoor kijken? Welke vereisten, welke documentatie moet je aanhouden? Welke ‘poortjes’ moet je door? Daar geven we training in. We geven ze de contacten door met leveranciers; die daar speciale tooling voor hebben in Nederland of Europa. Dat zijn vaak marktstandaarden.”

 

“Ik doe veel presentaties over ons digitaliseringsprogramma. Dan merk je ook dat Garanti BBVA International veel meer is dan alleen een bank. Ons internationale netwerk is breed. Als buitenlandse bank in Nederland proberen we het verschil te maken. Nu ook in de FBA dus. En daar zijn we maar wat trots op.”

 

Note
Bij FBA zijn zo’n vijftig internationale banken aangesloten waaronder: BNP Paribas, Allianz, HSBC, Bank of Beijing, Bank of China, Deutsche Bank, Credit Agricole. En Garanti BBVA International dus.